divendres, 24 de febrer de 2012

Apareixen al Pallars Jussà els fòssils d'una nova espècie de tortuga

La 'Polysternon isonae' va conviure amb els dinosaures fa 65-70 milions d'anys

Divendres, 24 de febrer del 2012 -


zoomRestes de la tortuga prehistòrica 'Polysternon isonae' trobades al Pallars Jussà.

Restes de la tortuga prehistòrica 'Polysternon isonae' trobades al Pallars Jussà. ICP

Un equip de paleontòlegs han descobert en un jaciment del municipi d'Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà, les restes fossilitzades d'una nova espècie de tortuga que va conviure amb els dinosaures i que sembla que es va extingir amb ells, al final del període cretaci.

Els investigadors responsables de l'excavació, procedents de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont a Sabadell (ICP), del Museu de la Conca Dellà (MCD) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han batejat la nova espècie com aPolysternon isonae. Els detalls de la investigació s'han publicat a la revista Cretaceous Research.

ANTIGA PLANA COSTANERA

El Prepirineu de Lleida és una zona molt rica en fòssils de dinosaures de fa entre 65 i 70 milions d'anys, tant restes d'ossos, com ous i petjades. El que avui és un territori muntanyós era llavors una plana costanera oberta cap a l'oceà Atlàntic, amb un clima tropical molt més càlid i una vegetació abundant en què es podien trobar fins i tot palmeres. Era un ric territori habitat no només per dinosaures, sinó també per cocodrils, peixos i una llarga infinitat d'espècies. Les seves restes, resguardades durant milions d'anys sota la terra i les roques, estan sortint a la llum gràcies a les campanyes d'excavació que des de fa alguns anys es porten a terme a la zona.

Segons ha informat en una nota l'ICP, els treballs han permès saber que un dels animals habituals d'aquests ecosistemes eren les tortugues. Les seves restes fòssils són bastant abundants i consisteixen, bàsicament, en plaques de la closca aïllades o petits conjunts de plaques que poden ajudar a tenir una idea general de la morfologia i la mida de l'animal.

CLOSQUES SENCERES

En canvi, la troballa de closques senceres és poc freqüent i encara més excepcional són les que conserven parts de l'esquelet a l'interior. En un dels jaciments d'Isona, el del barranc de Torrebilles, els paleontòlegs han descobert restes bastant completes que han permès descriure una nova espècie de tortuga.

Les restes consisteixen en desenes de plaques aïllades derivades de la fragmentació de la closca, així com dos fragments de closca que, sense ser del tot complets, mostren trets morfològics que han permès descriure la nova espècie. Aquestes restes es van recuperar durant dues campanyes d'excavació durant els anys 2008 i 2009, encara que no ha estat fins ara quan s'ha fet públic el descobriment.

Fins ara es coneixien dues espècies de tortuga del gènere Polysternon: la provinciale i l'atlanticum, a més d'una possible tercera, la mechinorum. Aquestes tortugues habitaven la zona que actualment correspon al sud de França i la península Ibèrica i eren animals adaptats a la natació que vivien en aigües dolces, a les zones més profundes dels rius i llacs.

ESTRAT DE GRES

Les tortugues de la nova espècie, la isonae, tenien la closca ovalada i feien uns 50 centímetres de llarg i uns 40 d'ample. Les seves restes s'han conservat durant milions d'anys en un estrat de gres molt dur que actualment aflora al barranc de Torrebilles. A diferència d'altres gèneres de tortugues, sembla que les Polysternon no van sobreviure al final del Cretaci i es van extingir al mateix temps que els dinosaures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.