divendres, 24 de febrer de 2012

Els cavalls primitius van reduir la seva mida fins a ser com gats a causa de l'escalfament


La temperatura global de la Terra va augmentar gairebé sis graus centígrads fa uns 56 milions d'anys

Divendres, 24 de febrer - 09:08h.

EFE / Washington -
Els cavalls primitius, apareguts fa uns 56 milions d'anys, van reduir la seva mida a causa de l'augment de la temperatura global i van arribar a ser tan petits com gats, segons un estudi divulgat per la revista Science.

Sifrhippus, el primer cavall conegut, va viure durant el període anomenat Màxim Tèrmic del Paleocè-Eocè, en què la temperatura global de la Terra va augmentar gairebé sis graus centígrads arran de l'alliberament de grans quantitats de carboni a l'atmosfera i als oceans.

A causa d'aquest escalfament, Sifrhippus va reduir la seva mida en aproximadament un 30% fins a ser com un gat i va arribar a pesar menys de quatre quilos, segons la investigació dirigida per Ross Secord, de la Universitat de Nebraska, i Jonathan Bloch, de la Universitat de Florida.

Quatre graus més en 100 anys

Secord, Bloch i els seus col·legues van utilitzar mesuraments de la composició geoquímica de les dents de fòssils trobats a Wyoming (EUA) per documentar la disminució progressiva de la mida corporal de Sifrhippus, que es relaciona estretament amb els canvis de temperatura en un període de 130.000 anys.

Amb aquests mesuraments van descobrir que els cavalls que van viure en les primeres etapes del Màxim Tèrmic del Paleocè-Eocè eren "molt més grans" que els de les últimes, ha explicat Bloch.

Per Secord, aquesta troballa "té implicacions" per al que pugui passar en els pròxims dos segles, ja que alguns models climàtics prediuen un escalfament de la temperatura de la Terra de fins a quatre graus centígrads en els pròxims 100 anys. Els ornitòlegs ja han començat a pensar que pot donar-se una disminució de la mida corporal de les aus a causa d'aquest escalfament, segons Secord.

Augmentarà el CO2

L'escalfament durant el Màxim Tèrmic del Paleocè-Eocè "va ser molt més lent, entre 10.000 i 20.000 anys per gairebé sis graus més, mentre que ara estem esperant que això passi en més d'un segle o dos", ha explicat Secord.

Hi ha una "gran diferència" i la pregunta és si es veurà "el mateix tipus de resposta" i si els animals "seran capaços de mantenir i reajustar les seves mides corporals durant els pròxims dos segles", ha afegit.

Però l'augment de les temperatures no és l'únic canvi a què s'hauran d'adaptar els animals, segons aquests investigadors. Experiments d'hivernacle han mostrat que l'augment de diòxid de carboni en l'atmosfera disminueix el contingut nutricional de les plantes, cosa que podria haver estat un factor secundari per explicar la reducció de la mida dels mamífers durant el Màxim Tèrmic del Paleocè-Eocè.

Un cavall

Un cavall 'Sifrhippus', que va arribar a ser tan petit com un gat i a pesar menys de quatre quilos, al costat d'un cavall Morgan d'1,52 metres d'altura i 453 quilos de pes, segons un estudi divulgat per la revista 'Science'. DANIELLE BYERLEY | EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.