dijous, 23 de febrer de 2012

RECERCA SOBRE LA VELOCITAT DE LA LLUM

Un error va causar la il·lusió dels neutrins superveloços
'Science' informa d'un possible error en una connexió entre un ordinador i un GPS
Dijous, 23 de febrer del 2012
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA
Edwin Cartlidge, de Science, diu que l'error va ser degut a una mala connexió de fibra òptica entre una unitat de recepció de GPS i la targeta d'entrada d'un ordinador. Cartlidge cita com a informant «fonts pròximes» a Opera, l'experiment del CERN que va obtenir els resultats. Un portaveu del CERN va reconèixer a l'agència AP que s'havia trobat un cable mal endollat, però no va voler confirmar que això fos la causa de l'error.
Segons va informar el CERN al setembre, els neutrins havien recorregut més ràpid que la llum els 732 quilòmetres que separen la seu de la institució científica a Ginebra (Suïssa), des d'on eren llançats, i el laboratori subterrani del Gran Sasso (centre d'Itàlia), on eren capturats. Semblava mentida, però les intrigants partícules subatòmiques arribaven 60 nanosegons abans. Els investigadors tenien en compte fins a l'últim detall en qüestions com la possible atracció exercida per la Lluna o les diferències de gravetat segons el terreny. Es va demanar fins i tot que s'aturés el trànsit al túnel del Gran Sasso per evitar vibracions. Dos mesos després es va repetir l'estudi i es va obtenir el mateix resultat.
DIVERSES ESPECULACIONS / L'anunci va caure com un autèntic terratrèmol perquè posava en dubte un dels més demostrats axiomes de la física moderna: que res pot superar la velocitat de la llum. Potser Einstein i la seva teoria especial de la relativitat estaven equivocats, es va insinuar llavors. També es va especular amb possibles alternatives teòriques. No obstant, la majoria dels físics especialistes en la matèria, fins i tot alguns que van participar en l'experiment Opera, van manifestar els seus dubtes i van suggerir que hi podia haver algun error en el mesurament.
Una possibilitat era que no s'hagués calculat bé la distància exacta entre la seu del CERN a Ginebra i el Gran Sasso perquè els GPS fallen en els espais subterranis. Una altra opció era que els rellotges o qualsevol altre instrumental a la sortida o a l'arribada no estiguessin ben coordinats.
Si el que va informar Science és cert, els incrèduls no solament tenien raó, sinó que l'error és encara més prosaic: un problema en un cable. La física tornarà allà on era. «No vull opinar perquè no conec els detalls -insisteix l'espanyol Mario Martínez, investigador d'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), de Bellaterra, que treballa al CERN-, però lògicament un error en el mesurament era una de les hipòtesis principals». En la recent reunió de l'AAAS, el director científic del CERN, Sergio Bertolucci, feia broma sobre l'assumpte: «Tinc dificultats per creure-ho perquè no hi ha res a Itàlia que arribi abans d'hora».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.